Lato kojarzy się ze słońcem, beztroską, długimi, ciepłymi dniami, ale też lekką kuchnią, w której dominują smaki soczystych owoców, warzyw, pachnących przypraw i świeżych ziół.
Przestronne kuchnie otwarte na salon sprzyjają spotkaniom w gronie przyjaciół podczas letnich wieczorów.
Przygotowując wakacyjny poczęstunek - sałatki z sezonowych owoców, szaszłyki czy grillowane warzywa, warto mieć niezawodnych pomocników kuchennych, takich jak praktyczny zlewozmywak Hydros wykonany wytrzymałej, higienicznej stali szlachetnej wraz z przydatnymi akcesoriami oraz poręczną baterią Lounge, w której zastosowano nowoczesną dwustopniową dźwignię, co pozwala zaoszczędzić nawet do 50% wody.
Z pomocą takiego zestawu szybko i łatwo rozprawimy się z brudnymi naczyniami, a także dokładnie opłuczemy warzywa i owoce. Wygodna deska do krojenia, którą możemy umieścić bezpośrednio na zlewozmywaku dam nam dodatkowe miejsce robocze. Rollmata natomiast może pełnić funkcję suszarki do naczyń i produktów spożywczych czy podstawki ochronnej do gorących garnków.
Nieocenionym wsparciem przy przygotowaniu dań na ciepło będzie prawdziwy profesjonalista, czyli piekarnik Franke Crystal Steel myMenu z 12 przydatnymi funkcjami, w tym z opcją grilla oraz wyposażony w programy automatyczne Wellness, Kompletne Menu, Pizza Plus, Menu Wegetariańskie.
Lato to świetny czas na wyczarowanie pysznych, zdrowych i lekkich przysmaków z bezpłatnej aplikacji Franke, która umożliwia także zdalne sterowanie piekarnikiem Franke myMenu za pomocą smartfona lub tableta.
Przepis z aplikacji Franke myMenu na szaszłyki z miecznika z koperkiem:
Składniki dla 4 osób:
- Pasta anchois – do smaku
- Masło – 40 g
- Marchew – 80 g
- Koperek – do smaku
- Oliwa z oliwek – do smaku
- Rukola – do smaku
- Filety z soli – 120 g
- Miecznik – 610 g
- Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
1. Pokrój miecznika w trzycentymetrowe kostki.
2. 2 łyżeczki pasty anchois rozsmaruj na filetach z soli i zawiń je w rolady. Dodaj posiekaną rukolę, nieco oliwy z oliwek i pieprzu.
3. Zblanszuj marchewki we wrzącej, osolonej wodzie, po czym przekrój je na połówki.
4. Wymieszaj posiekany koperek z masłem. Z powstałej masy uformuj cienki wałeczek i zawiń go w folię aluminiową. Trzymaj w lodówce do czasu, aż stwardnieje.
5. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian kostki miecznika, roladki z soli i marchewki, aż do wykorzystania wszystkich składników.
6. Posmaruj szaszłyki oliwą z oliwek, dopraw solą i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 st. C
7. Podawaj z plastrami masła koperkowego.
Ceny:
Zlewozmywak Hydros 614: 1 399 zł
Bateria Lounge: 999 zł
Piekarnik Crystal Steel myMenu: 5 999 zł
Więcej informacji o produktach i marce Franke znajduje się na: www.franke.pl