Wykrawaczki - pomysł na rodzinne Święta

1780 odwiedzin
13 Dec 2018

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami a wraz z nim niepowtarzalny klimat, jaki niosą ze sobą te najbardziej rodzinne Święta w roku. Tworzą go życzenia pełne ciepła, wzajemne obdarowywanie się prezentami oraz spotkania przy wigilijnym stole. Jednak ta niezwykła atmosfera może towarzyszyć nam już podczas przedświątecznej krzątaniny, domowych porządków i oczywiście przyrządzania wyśmienitych potraw czy pieczenia wspaniałych smakołyków, których nie powinno zabraknąć na żadnym stole. Praca wykonywana z najbliższymi zacieśnia więzy rodzinne, ale może też pełnić ważne funkcje edukacyjne. Dzieci włączone do rozmaitych działań na przykład sprzątania, uczą się nie tylko tego, jak dbać o czystość, ale także zasad współpracy i troski o wspólne dobro. 


Galicja dla Twojego Domu (2)


Galicja, Wykrawaczka Ludzik art 20176


Galicja, Wykrawaczki metalowe 5szt art 6583 płatek śniegu


Pomieszczeniem gdzie świetnie rozwijają się talenty naszych milusińskich jest kuchnia - centrum każdego domu, w którym powstają wigilijne i świąteczne przysmaki. To tutaj dzieci pod czujnym okiem dorosłych mogą lepić pierogi, kroić makaron i przede wszystkim robić ulubione smakołyki – ciasta i ciasteczka. Zwłaszcza te ostatnie dzięki pięknym, często bajecznym kształtom cieszą się ogromną popularnością wśród najmłodszych członków rodziny. Z użyciem dekoracyjnych foremek wyczarowują nawiązujące do Świąt i zimowej aury aniołki, bałwanki czy choinki. Najlepiej nadają się do tego celu wykrawaczki wykonane ze stali nierdzewnej w atrakcyjnych wzorach i różnych rozmiarach. Możemy także pozwolić dzieciom na wybór kształtów ciasteczek, poczują się wtedy docenione i ważne. Niech więc one zdecydują, ile w świątecznym zestawie będzie ludzików piernikowych, a ile na przykład gwiazdek i mikołajów. 


Galicja dla Twojego Domu (3)


Galicja, Wykrawaczka Aniol art 20173



Ale zabawa-nauka nie kończy się na robieniu ciasta i wykrawaniu z niego wybranych form. Później następuje ważny czas oczekiwania na swoje dzieło, sprawdzanie zegara i wraz z mamą zaglądanie do piekarnika. Dziecko uczy się cierpliwości, dowiaduje się, że efekty pracy nie zawsze są widoczne natychmiast. Kiedy już ciasteczka znajdą się na kuchennym blacie, można ocenić ich wygląd, poczekać aż ostygną i przystąpić do kolejnej jeszcze bardziej twórczej czynności – ozdabiania. Przygotowanym wcześniej różnokolorowym lukrem obdarzymy uśmiechem bałwanka, nadamy strojowi św. Mikołaja tradycyjny czerwony kolor, umieścimy na choince bombki i łańcuchy czy podkreślimy piękny kształt płatka śniegu. Do dekorowania wypieków świetne będą też różnokolorowe bakalie takie jak owoce goji, rodzynki, płatki migdałowe lub wiórki kokosa. Ileż radości sprawi taka twórczość, zwłaszcza jeśli w pracy tej uczestniczą wszyscy członkowie rodziny i każdy kreuje swojego renifera czy anioła o niepowtarzalnym wyglądzie. Na koniec warto urządzić konkurs na najlepiej prezentujące się ciasteczko w danej kategorii. Oczywiście zwycięzcy muszą otrzymać godne nagrody. 


Galicja, Wykrawaczka Śnieżynka art 20175

Rodzinne pieczenie znakomicie wpływa na relacje, uczy współpracy, bawi. Jest idealną okazją do lepszego poznania się i zamiany przedświątecznej gorączki w miły i radosny czas. Stanowi również doskonałe wprowadzenie do nadchodzących Świąt i związanej z nimi wyjątkowej, ciepłej atmosfery.


Galicja, Wykrawaczka Choinka art 20174 opakowanie


W materiale wykorzystano zdjęcia oraz informacje o wykrawaczkach metalowych marki Galicja dla Twojego Domu.


Wykrawaczki metalowe 2 szt. ANIOŁ, cena: 4,78 zł

Wykrawaczki metalowe 2 szt. MIKOŁAJ, cena: 4,78 zł

Wykrawaczki metalowe 2 szt. RENIFER, cena: 4,78 zł

Wykrawaczki metalowe 5 szt. GWIAZDA, cena: 6,38 zł

Wykrawaczki metalowe 5 szt. PŁATEK ŚNIEGU, cena: 6,38 zł

Wykrawaczki metalowe Piernikowy Ludzik, duże, cena: 11,66 zł


Pierniczki na choinkę

Składniki (1 porcja): mąka jaglana – 1 szklanka, mąka kasztanowa – ½ szklanki, mąka gryczana – ½ szklanki, olej kokosowy –  10 łyżek, jajka – 2 szt., cynamon – 2 ½ łyżki, goździki mielone – ½ łyżeczki, imbir – ½ łyżeczki, kurkuma – ¼ łyżeczki, gałka muszkatołowa – szczypta, kardamon – szczypta, kakao – płaskie – 2 łyżki, soda – 1 łyżeczka, proszek do pieczenia – 1 łyżeczka, cukier kokosowy – ½ szklanki.

Sposób przygotowania: KROK 1: Rozpuścić w kąpieli wodnej olej kokosowy. Roztrzepać delikatnie jajka. KROK 2: Połączyć wszystkie suche składniki, dodać do nich mokre, wyrobić ciasto. Kulę z ciasta zawinąć w papier do pieczenia, wstawić do lodówki lub do zamrażarki na ok. 1 godzinę. KROK 3: Wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na części, rozwałkować na cienkie placki. Wyciąć kształty, a przy brzegu pierniczka zrobić dziurkę słomką do picia (aby przeciągnąć po upieczeniu sznureczek lub wstążkę i zawiesić na choince). KROK 4: Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180 °C do 15 minut. Ostudzone schować do szczelnego pojemnika.* 


Więcej informacji na stronie: sklepgalicja.pl

Ostatnia modyfikacja: -/-
Powiązane artykuły:


Zapisz się
do naszego
newslettera

Powyższe pole jest puste. Wpisz swój adres e-mail, po czym kliknij Zapisz się