Oczyszczają i poprawiają kondycję – poznaj moc aromatycznych herbat!

1163 odwiedzin
21 Mar 2020

Filiżanka herbaty to idealna propozycja na chłodne, zimowe popołudnia. Wspaniale rozgrzewa i ma właściwości relaksujące. Może również wzmacniać, rewitalizować i oczyszczać organizm, a nawet pomagać w zwalczaniu niechcianych infekcji. Wystarczy trochę gorącej wody i... garść sprawdzonych przepisów. 


Zimą, we wszystkich kawiarniach szczyt popularności biją napary na bazie miodu, pomarańczy, imbiru i czarnej herbaty. Wzbogacane często goździkami, cynamonem i syropem z malin, mają właściwości, które skutecznie budują odporność i wspomagają leczenie górnych dróg oddechowych. Jest to swojego rodzaju zimowy klasyk, niezwykle wartościowy, jednak dobrze znany wszystkim amatorom herbacianych naparów. Sam Cook wyruszył w daleką podróż po krainie rozgrzewających napoi, by przedstawić oryginalną, alternatywną mieszankę smaków, przygotowaną w wielkim stylu!


Stylowe zaparzanie


Dla wszystkich miłośników nie tylko herbat, ale również design’u, prostoty i funkcjonalności, marka Sam Cook stworzyła wyjątkowy produkt w postaci oryginalnego i ujmującego swoim wyglądem czajnika elektrycznego PSC-100. Swoją stylistyką wyraźnie nawiązuje do klasycznego wzornictwa z przed kilku dekad – zaokrąglony kształt urządzenia, analogowy wskaźnik temperatur oraz zdejmowana pokrywa, to znaki typowe dla barwnych lat 50.
W parze z nowoczesnym, srebrnym, błyszczącym wykończeniem, czajnik zyskuje niepowtarzalny charakter. Dwie wersje kolorystyczne: czarna i biała, będą stanowić oryginalną ozdobę modnego kuchennego wnętrza. Poza niewątpliwie atrakcyjnym wyglądem, urządzenie ma jeszcze wiele innych zalet. Specjalna konstrukcja sprawia,  że proces gotowania jest cichy, a wysoka moc (3000 W) doprowadza wodę do wrzenia niezwykle szybko. Czajnik o pojemności 1,7L wykonany jest z najwyższej jakości materiałów. Zestaw obejmuje dwa wymienne filtry, stabilną obrotową podstawę 360° oraz oryginalny, bezawaryjny włącznik STRIX.


Czajnik PSC-100 czarny (1)_małe


Czajnik elektryczny Sam Cook PSC-100 cena detaliczna: 227 PLN


Manager temperatury


Zanim przejdziemy do omówienia konkretnych przepisów, warto wspomnieć, że każda z herbat rządzi się swoimi prawami. Do każdego koloru powinniśmy dostosować odpowiednio temperaturę parzenia. Herbatę czarną najlepiej zalać wodą podgrzaną do ok. 90°C, białą ok. 75-85°C, natomiast zieloną do ok. 70°C. Stosując te zasady będziemy mieć pewność, że nie pozbawimy naparu cennych właściwości. By uniknąć kłopotliwej „zabawy” z ręcznym termometrem do wody, warto zdecydować się na czajnik, który wykona to za nas. Model PSC-110 marki Sam Cook nie tylko wyłączy się po osiągnięciu ustalonej temperatury (60°C – 100°C co 10°C), ale również utrzyma ją na wybranym poziomie przez odpowiedni czas. Wysoka moc czajnika (3000 W) gwarantuje niezwykle szybkie gotowanie wody (nawet 1,7 L), a inteligentna sygnalizacja dźwiękiem informuje o osiągnięciu pożądanej temperatury. Minimalistyczny design urządzenia, wyróżnia się spośród innych swoją prostotą i elegancją. Nowoczesne rozwiązania takie jak intuicyjny, dotykowy panel sterujący z wyświetlaczem LED czy automatyczna pokrywa, podnoszą komfort użytkowania. 


Czajnik PSC-110 (1)_małe


Czajnik elektryczny Sam Cook PSC-110 cena detaliczna: 252 PLN


Napar z polskich superfoods!  


Owoce jarzębiny słyną z dużej dawki witaminy C. Mają działanie przeciwzapalne, świetnie sprawdzają się przy przeziębieniach, problemach z krążeniem i trawieniem.
Do przygotowania naparu wystarczą 3 składniki, wrzątek i odrobina cierpliwości. 


Czajnik PSC-100 czarny (2)_małe



Składniki:


  • jarzębina
  • liście czarnej herbaty
  • owoce czarnej porzeczki


Przepis: 

  1. W pełni dojrzałą, zebraną w październiku jarzębinę, suszymy w temperaturze 40°C. Jeśli nie zdążyliśmy tego zrobić zawsze możemy kupić.
  2. Mocno wyschnięte owoce zgniatamy łyżką i mieszamy z liśćmi czarnej herbaty w proporcjach 2:1.
  3. Opcjonalnie dodajemy łyżeczkę ususzonych owoców czarnej porzeczki. 
  4. Susz przekładamy do termosu, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2-3 godziny. Przed wypiciem ciepłego napoju, można go przecedzić.

Czajnik PSC-100 biały (2)_małe


Czerwone oczyszczenie

Napar z czerwonej herbaty, która jest odmianą herbaty czarnej, wspomaga procesy trawienia i pomaga oczyścić organizm z toksyn.


Przepis: 

  1. Liście czerwonej herbaty zalewamy przegotowaną wodą, o temperaturze 90°C. Po maksymalnie trzech minutach napój jest gotowy do spożycia. Liście można zaparzać kilkukrotnie.
  2. Gorącą herbatę zaleca się pić kilkanaście minut po posiłku.

Więcej informacji na stronie: www.samcook.eu

Ostatnia modyfikacja: 21 Mar 2020
Powiązane artykuły:


Zapisz się
do naszego
newslettera

Powyższe pole jest puste. Wpisz swój adres e-mail, po czym kliknij Zapisz się