Zmywarka nie może zmieścić się pod szafkę, lodówka okazała się za mała, a kabel od okapu nie dostanie do gniazdka. Złośliwość przedmiotów martwych? Nie. Po prostu zabrakło planowania przy urządzaniu kuchni. Co zatem trzeba wziąć pod uwagę przed zakupem sprzętu AGD, aby uniknąć takich nieprzyjemnych niespodzianek?
Zaprojektuj swoją kuchnię
Urządzanie kuchni zazwyczaj zaczyna się w głowie, od wyobrażeń lub inspiracji. Najpierw pojawia się wizja, pomysł. Potem przychodzi czas na planowanie, stworzenie projektu, następnie jego realizację. Po drodze jednak może się okazać, że pierwotne założenia muszą ulec modyfikacji, gdyż nie wzięliśmy pod uwagę kilku istotnych czynników jak np. wielkość pomieszczenia, stan instalacji elektrycznej czy sieć podłączeń wodno-kanalizacyjnych.
Pierwsza ważna decyzja, jaką powinniśmy podjąć zanim jeszcze kupimy wyposażenie do kuchni dotyczy rodzaju AGD – czy planujemy urządzenia wolnostojące czy do zabudowy. Od ustalenia tej kwestii zależy bowiem zakup odpowiednich mebli. W kuchni z zabudową meble muszą być idealnie dopasowane do sprzętu. Dobrze by było, aby kolor oraz styl AGD współgrał z całym projektowanym wnętrzem kuchni.
Tu będzie stała lodówka
Planując rozmieszczenie sprzętu AGD trzeba wziąć pod uwagę układ istniejących podłączeń wody i prądu. Lodówka, zmywarka, okap czy piekarnik muszą mieć w sąsiedztwie gniazdka elektryczne. Warto więc się zastanowić, gdzie gniazdka powinny być usytuowane. Jeśli urządzamy mieszkanie w starym budownictwie sprawdźmy stan instalacji elektrycznej.
„Zastanówmy się także nad racjonalizacją rozmieszczenia sprzętu. Gdy zdecydujemy się na piekarnik w zabudowie słupkowej, warto umieścić go na takiej wysokości, żebyśmy nie musieli się do niego schylać. Ponadto kuchenka gazowa czy płyta grzejna powinny być umieszczone w pobliżu kanału wentylacyjnego. Tam przecież podłączony będzie okap kuchenny. Natomiast lodówkę należy ustawić z dala od kuchenki, a także wszelkich źródeł ciepła. Trzeba również wymierzyć dokładnie miejsca, gdzie planujemy ustawić urządzenia.” – radzi Alina Chemperek-Gumiela, przedstawicielka Candy Hoover Polska, producenta sprzętu AGD.
Trójkąt roboczy
Na sposób rozmieszczenia mebli i sprzętu AGD wpływa także kształt i wielkość pomieszczenia oraz usytuowanie okien czy drzwi. Aby jednak użytkowanie kuchni było proste i wygodne warto w miarę możliwości zastosować zasadę trójkąta roboczego. Określa ona maksymalne odległości pomiędzy trzema najważniejszymi urządzeniami kuchennymi –lodówką, zlewozmywakiem i kuchenką. Jeśli to możliwe należy ustawić je w taki, sposób, by wyznaczały wierzchołki trójkąta. Najlepiej, jeśli jest to trójkąt równoboczny o długości każdego z boków 120 cm-210 cm. Przy takim usytuowaniu nie zmęczymy się w pokonywaniu dystansu związanego z wyjęciem produktu z lodówki, umyciem go, a następnie przyrządzeniem na kuchence.
Dopasowanie do potrzeb
Zanim zakupimy sprzęt AGD przeanalizujmy także nasze potrzeby i zwyczaje. Jak duża jest liczba osób, które mieszkają w domu? Jak duże zakupy zazwyczaj robimy? Dla ilu osób będziemy przygotowywać posiłki? Czy kuchnia będzie także miejscem spotkań i wspólnego biesiadowania? Jeśli często i dużo gotujemy warto zakupić energooszczędną płytę indukcyjną oraz okap o dużej wydajności. Gdy w domu są lub będą małe dzieci zwróćmy uwagę, czy kupowany sprzęt ma odpowiednie blokady i zabezpieczenia. Dla rodziny lepszym rozwiązaniem będzie zmywarka o szerokości 60 cm, natomiast dla singla lub dwóch osób wystarczy urządzenie 45 cm. Dopasujmy także wysokość blatów roboczych i szafek górnych do wzrostu użytkowników. Prawidłowa wysokość blatów (6-8 cm poniżej linii łokci) zapobiegnie garbieniu się podczas prac kuchennych, a tym samym wpłynie pozytywnie na kręgosłup.